Sfântul Sinod

Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν

Sfantul Sinod (ngr. σύνοδος sinodos, lat. synodus, fr. synode) este adunarea tuturor episcopilor Adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei - Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν

Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν

„Cine nu are Biserica drept mamă, nu-L are nici pe Dumnezeu drept Tată”
Sfântul Ciprian al Cartaginei

Biserica Ortodoxă este Biserica întemeiată de către Iisus Hristos și apostolii săi. Își are începutul în ziua Cincizecimii prin pogorârea Duhului Sfânt în anul 33 după Hristos. Este cunoscută (în special în Occidentul contemporan) ca Biserica Ortodoxă Răsăriteană, sau ca Biserica Greco-Ortodoxă. Mai este numită și Biserica Ortodoxă Sobornicească, Biserica Creștin Ortodoxă, Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească (după cum spunem în Crez), Trupul lui Hristos, Mireasa lui Hristos sau simplu: Biserica.

Episcopii Bisericii Ortodoxe au o succesiune apostolică neîntreruptă, provenind de la primii apostoli înșiși, motiv pentru care consacrarea lor provine în ultimă instanță de la însuși Domnul Iisus Hristos. Toți episcopii Bisericii, indiferent de titlurile lor, sunt egali în slujirea lor sacramentală. Diferitele titluri pe care ei le au sunt administrative (necesare pentru buna chivernisire a treburilor Bisericii) sau onorifice în esența lor.

Prin succesiunea sa apostolică, Biserica transmite astăzi credința Bisericii dintotdeauna, primită de Apostoli de la Domnul Iisus Hristos. Nimic nu este adăugat sau scos din „credința dată sfinților, odată pentru totdeauna” (Iuda 3).

Înalt Prea Sfințitul Pangratie (Xoulogis)

Mitropolit al Corintului și Nemeii

Înalt Prea Sfințitul Pangratie (Pavel) Xoulogis, Mitropolit al Corintului și Nemeii, s-a născut în anul 1944 în Mesoropin, Kavala. În anul 1961 se inchinoviaza că frate în Sfânta Mănăstire Dochiariu din Sfântul Munte Athos și a devine călugăr în anul 1963.
A fost hirotonit diacon în anul 1966 de către Mitropolitul Nathaniel al Militoupoleos iar în anul 1968, a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Ioan al Sidirokastrou.
Înalt Prea Sfinția Sa Pangratie a fost Egumen al Sfintei Mănăstiri Athonite Dochiariu, Capelan, Eclesiarh, Bibliotecar, Secretar precum și reprezentant în Chinotita Sfântului Munte Athos.
În urmă evenimentelor precipitate legate de implicarea Bisericii in miscarea ecumenista, ridicarea anatemelor bisericii, schimbarea calendarului și a presiunii seculariste din partea Patriarhiei Ecumenice, în anul 1979 paraseste Sfântul Munte Athos și vine în Atena. În urmă rugăminților comunitatii Adevaratilor Crestini Ortodocsi din Grecia și a clerului din Atena se stabilește în Nea Smirni și preia Biserica Sf. Teodor.
În anul 1994 este ales Stareț al Sfintei Mănăstiri a Sfinților Arhangheli din Nemea – Corint, iar în anul 1996 a fost hirotonit Episcop de Nemea și Corinth.
La 8 aprilie 2010 Sfântul Sinod al Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν decide ridicarea acestuia la cinstea de Mitropolit al Corintului și al Nemeei.
Praznic nume: 9 Iulie – Sfântul Sfințitului Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei (Taormina) – Sicilia.

Ἱερὰ Μητρόπολις Κορίνθου καὶ Νεμέας: Ἱ.Μ.Αγίας Τριάδος – Τ.Κ. 205 00 Νεμέα Κορινθίας. Τηλ. 2746024175, Καθεδρικός – Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Τριάδος


Înalt Prea Sfințitul Eftimie (Orfanos)

Mitropolit al Tesalonicului

Înalt Prea Sfintitul Mitropolit Eftimie Orfanos (Χρῆστος ) al Tesalonicului, s-a născut în anul 1943 în Limassol, Cipru și a terminat studiile gimnaziale la Liceul Lanitis.
În anul 1967 este hirotonit diacon de către Înalt Prea Sfintitul Gherontie, Mitropolitul de Pireu (Grecia), și este ulterior hirotesit arhidiacon al Înalt Prea Sfințitului Akakie, Mitropolitul Aticai (Grecia).
În anul 1972 a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfintitul Gherontie iar mai apoi hirotesit Arhimandrit de către vrednicul de pomenire, Înalt Prea Sfintitul Chrisostom, Mitropolitul Tesalonicului.
În dată de 14/27 Februarie, 1979 este ales ca Episcop titular al Eparhiei Stavropolis, in urma deciziei ședința Sfântului Sinod condusă la acea vreme de către Prea Fericirea Sa Auxentie, Arhiepiscopul Greciei, împreună cu Mitropoliții Gherontie și Calinic.
În dată de 23 Octombrie 1980 este promovat ca și Mitropolit al Tesalonicului în locul Mitropolitului Chrisostom.
Praznic: 20 Ianuarie, Sf. Cuv. Eftimie cel Mare

Ἱερὰ Μητρόπολις Θεσσαλονίκης: Μακεδονομάχων 11-Καλλιθέα, Τ.Κ. 546 32 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310622515. Φαξ: 2310636210, Καθεδρικός – Ἱερὸς Ναὸς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου


Înalt Prea Sfințitul Filaret (Motte)

Mitropolit al Franței și al Europei Occidentale

Înalt Prea Sfințitul Filaret Motte (Laurent), Mitropolit al Franței și al Europei Occidentale, s-a născut în anul 1956 în Paris, Franța.
A studiat filosofia la Universitatea din Paris, unde și preda în continuare ca profesor.
Din dorința de a urma nevointele monahale a fost tuns în monahism de către părintele arhimandrit Ambrozie Fontrier.
În anul 1988 a fost hirotonit diacon și preot de către Prea Fericirea Sa Makarie Kavakides, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade.
În anul 1996 a fost hirotonit episcop al Parisului de către Înalt Prea Sfintitii Fotie al Lionului și Efrem al Bostonului (Holly Orthodox Church of North America).
În dată de 25 mai 2001 a fost primit ca membru al Sfântului Sinod al Adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei.
În prezent păstorește ca si Mitropolit Eparhia Franței și este Exarh al Europei Centrale și de Vest.
Praznic nume: 1 Decembrie – Sfântul Filaret cel Milostiv

Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας: 30 Boulevard de Sebastopol -75004, Paris- FRANCE Τηλ. και Φαξ: 0164630218

Ρωσία καὶ Οὐκρανία: Dibunvskaia Str. 27, 7, 197 183 Saint Petersburg, RUSSIA


Înalt Prea Sfințitul Makarie

Mitropolit al Canadei si al Americii de Nord

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Makarie al Canadei si Americii de Nord


Înalt Prea Sfințitul Pantelimon (Nteskas)

Mitropolit al Pireului

Inalt Prea Sfintitul Pantelimon (Petros) Nteskas, Mitropolit al Pireu si Insule, s-a nascut in Canberra – Australia in anul 1964, purtand numele de mirean Petru.
A absolvit studiile teologice la Universitatea din Londra, studiile post universitare la Universitatea Sfantul Andrei din Scotia si Universitatea Libera din Londra. Ulterior a urmat studiile in „Psihologia Criminalitatii” la Universitatea Kapodistriană din Atena. Din anul 1975 se stabileste permanent in Grecia.
In anul 1986 intra in monahism si este hirotonit diacon de catre Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae, Mitropolitul de Pireu si Insule, iar mai apoi, in anul 1998 a primit rangul onorific de Arhimandrit iar in anul 2006 este hirotonit episcop al Salaminei.
In anul 2007 este ales Mitropolit al Pireului si Insule in urma deciziei Sfantului Sinod al Eladei, prezidat de catre Arhiepiscopul Nicolae.
In urma cererii Inalt Prea Sfintiei Sale, este primit in data de 19 Ianuarie 2015 in cadrul Sfantului Sinod al Adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei.
Praznic nume: 27 iulie – Sfantul Mare Mucenic Pantelimon

Ἱερὰ Μητρόπολις Πειραιῶς καὶ Νήσων: Σαμψοῦντος 54 – Τ.Κ. 184 51 Νίκαια Ἀττικῆς, Καθεδρικός – Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Ἀνδρέου


Înalt Prea Sfințitul Gherontie

Mitropolit al Ftiotida si Tavmakou

Inalt Prea Sfintitul Gherontie, Mitropolitul Ftiotida si Tavmakou

Ἱερὰ Μητρόπολις Φθιώτιδος καὶ Θαυμακοῦ: Κασομούλη 20, Τ.Κ.351 00  Λαμία Φθιώτιδα, Τηλ./Φάξ 22310 25006, 2238042222, Καθεδρικός – Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Σπυρίδωνος


Prea Sfințitul Kallistrat (Vergianis)

Episcop al Androusis si Exarh al Romaniei

Prea Sfinția Sa Kallistrat (Constantin) Vergianis, Episcop al Androusis si Exarh al Romaniei, s-a născut în 1969 la Atena.
După ce a finalizat studiile gimnaziale, a fost călugărit în anul 1987 de către arhimandritul Pangratie, viitorul Mitropolit al Corintului și Nemeii.
În 1988 a fost hirotonit diacon de către Mitropolitul Kefalloniei, Maximus iar in anul 1994 a fost hirotonit preot.
In anul 1994 participa împreună cu Arhimandritul Pangratie la construcția Sfintei Mănăstiri a Sfinților Arhangheli din Nemeea, Corint.
A studiat muzică psaltică bizantină și literatură bizantină în Atena, discipline care le predă în continuare. Vorbește limba engleză, franceză și germană. A dezvoltat acțiuni multiple îndreptate către tineret și educația lui creștin ortodoxă, organizând școli catehetice, grupuri de tineri, tabere creștine pentru copii, cercuri de teologie și multe altele.
Este editorul jurnalului „Diaconia” și al revistei „Martirii vechi” din cadrul Mitropoliei Corintului și a Nemeii, precum și a numeroase articole din ziarele locale și naționale.
A fost pe rând Secretar, translator și Secretar Șef al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Tradiționale a Greciei în vremea veșnicului de pomenire, Înalt Prea Fericitul Arhiepiscop Auxentios, precum și cancelar și predicator al Sfintei Mitropolii din Corint și Nemea, începând cu anul 1996.
În anul 2014 a fost ales și hirotonit episcop al fostei eparhii episcopale de Androusiou, de către Arhiepiscopul Atene isi a Intregii Elade kir Makarios.
Prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi a Greciei nr. 534/Σ 208 din 11.07.2018 se hotărăște înființarea Exarhatului din România și delegarea Prea Sfintiei Sale ca și Episcop Exarh al Creștinilor Ortodocși de Stil Vechi din Romania.
Praznic nume: 27 septembrie – Sf. Mucenic Kalistrat.

Contact:

Grecia – Ἱ.Μ.Αγίας Τριάδος – Τ.Κ. 205 00 Νεμέα Κορινθίας. Τηλ. 2746024175, Καθεδρικός – Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Τριάδος

Romania Exarhatul Român, Email: contact@ortodoxiatraditionala.ro, Asezamantul Parohial Ortodox Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Oras Zarnesti, Prezbiter Pavel Chirita (Epitrop Arhieresc).


Prea Sfințitul Dorotei (Ligkos)

Episcop al Rogon

Prea Sfintitul Dorotei Ligkos, Episcop al Rogon


Prea Sfințitul David (Makariou)

Episcop al Petra

Prea Sfintitul David Makariou, Episcop al Petra


Prea Sfințitul Makarie (Pounatzoglou)

Episcop al Peristera

Prea Sfintitul Makarie Pounatzoglou, Episcop al Peristera


Prea Sfințitul Iakobos (Giouras)

Episcop al Hristopoleos

Prea Sfintitul Iakobos Giouras, Episcop al Hristopoleos


Prea Sfintitul Timotei (Simeonidis)

Episcop al Cezareii Capadociei

Prea Sfintitul Timotei Simeonidis , Episcop al Cezareii


Prea Sfintitul Sava (Mastrogianidis)

Episcop al Cicladelor

Prea Sfintitul Sava Mastrogianidis, Episcop al Cicladelor


Prea Sfintitul Hrisostom

Episcop al Lampousis – Cipru

Prea Sfintitul Hrisostomos, Episcop al Lampousis – Cipru