Exarhat

Organizarea Eparhiala

Înalt Prea Sfințitul Pangratie (Xoulougis)

Mitropolit al Corintului și Nemeii

Înalt Prea Sfințitul Pangratie (Pavel Xoulougis), s-a născut în anul 1944 în Mesoropin Kavala.

In anul 1961 se inchinoviaza ca novice în Sfânta Mănăstirea Dochiariu din Sfantul Munte Athos și a devenit călugăr in anul 1963.

A fost hirotonit diacon în anul 1966 de catre Mitropolitul Nathaniel al Militoupoleos. Inalt Prea Sfintia Sa a fost hirotonit ieromonah în anul 1968 de catre Mitropolitul Ioan al Sidirokastrou.

Inalt Prea Sfintia Sa Pangratie a fost egumen al Sfintei Manastiri Athonite Dochiariu si Capelan, Eclesiarh, Bibliotecar, Secretar precum si reprezentant în Chinotita Sfantului Munte Athos.

In urma evenimentelor tot mai precipitate legate de ecumenism, ridicarea anatemelor bisericii, schimbarea calendarului si a presiunii secularist-umaniste, paraseste in anul 1979 Sfantul Munte Athos si se stabileste la Atena, la cererea credinciosilor pastratori ai vechiului calendar si a clerului din Atena, în Nea Smirni, preluand Biserica Sf. Teodor Tiron.

In anul 1994 este ales Staret si hirotesit Arhimandrit al Sfintei Manastiri a Sfintilor Arhangheli din Nemea, Corinth.

In anul 1996 a fost hirotonit Episcop de Nemea si Corint si instalat in catedrala Sfintei Treimi din Nemea de catre un sobor de episcopi.

La 8 aprilie 2010 Sfântul Sinod decide acordarea rangului de Mitropolit al Corintului și Nemeei.

Praznic nume: 9 Iulie – Sfântul Sfintitului Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei (Taormina), in Sicilia.

Prea Sfintitul Kallistrat (Vergianis)

Episcop al Androusis si Exarh al Romaniei

Prea Sfintitul Kallistrat, s-a născut în 1969 la Atena (numele laic Constantin Vergianis). Dupa ce a finalizat studiile gimnaziale, a fost calugarit in anul 1987 de catre arhimandritul Pangratie, viitorul Mitropolit al Corintului și Nemeii.

În 1988 a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Kefalloniei, Maximus iar in anul 1994 a fost hirotonit preot de catre acelasi Mitropolit Maximus,

In anul 1994, impreuna cu Arhimandritul Pangratie Xoulougis, incepe constructia Sfintei Manastiri a Sfintilor Arhangheli  din Nemeea, Corint.

A studiat muzica psaltica bizantina și literatura bizantină in Atena, discipline care le predă in continuare. Vorbește limba engleză, franceză și germană. A dezvoltat acțiuni multiple indreptate catre tineret si educatia lui crestin ortodoxa, organizând școli catehetice, grupuri de tineri, tabere creștine pentru copii, cercuri de teologie și multe altele.

El a fost editorul jurnalului „Diaconia” și al revistei „Martirii vechi” din cadrul Metropoliei din Corint si Nemea, precum si a numeroase articole din rubricile ziarele locale si nationale.

A fost pe rand secretar, translator si secretar sef al Sfântului Sinod al Bisericii Adevaratilor Crestini ortodocsi ai Greciei in vremea vesnicului de pomenire, Inalt Prea Fericitul Arhiepiscop Auxentie, precum și cancelar și predicator al Sfintei Metropolii din Corint și Nemea, incepand cu anul 1996.

În anul 2014 a fost ales si hirotonit episcop al fostei eparhii episcopale de Androussiou, de către Arhiepiscopul Atenei si a Intregii Grecii  Makarie (Kavakides) impreuna cu un sobor de ierarhi.

Prin decizia Sfantului Sinod al Adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei nr. 534/Σ 208 din 11.07.2018 se consfinteste infiintarea Exarhatului din Romania si delegarea ca si Episcop Exarh Inalt Prea Sfintitul Kalistrat (Vergianis), Episcop al Androusis.

Praznic nume: 27 septembrie – Sf. Mucenic Kalistrat.

+ Așezământul Creștin Ortodox „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

ZĂRNEȘTI, JUD. BRAȘOV, ROMÂNIA

Hramuri: Sfintii Apostoli Petru si Pavel 29 Iunie, Praznuirea Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Panagia Gorgoepikoos) 1 Octombrie; Praznuirea Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” – Izbăvitoarea de cancer, 18 August.

Epitrop Arhieresc: Prezbiter Pavel Chirita; contact@ortodoxiatraditionala.ro


Exarhatul din România a fost reînființat prin decizia nr. 534/Σ 208 din 11.07.2018 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei (Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν) pentru clerul si credincioșii ortodocși din România.